Sommarnostalgi på Julita gård

Stora huset

Stora huset

Var: utanför Katrineholm

Vad: Julita gård – herrgård och Sveriges lantbruksmuseum

Hade för ovanlighetens skull flera lediga dagar denna helg. Tog mig tid att åka hem och hälsa på föräldrarna i Sörmland och ta en tur ut på landet till ett ställe som jag verkligen förknippar med det bästa av sommaren. Mitt första museijobb för snart fem somrar sedan. Vid Öljarens strand ligger Julita gård, den största donation som Nordiska museet någonsin mottagit. Ett helt gods med ägor och ett eget stilmuseum och idag också Sveriges lantbruksmuseum.

Eftersom jag tillbringat två somrar med att guida i Stora huset och trädgården finns detDSC_0222 såklart massor av spännande historia som jag skulle kunna berätta om Julita. Men det hoppas jag istället att ni ska kunna uppleva på plats någon gång. Men ett litet smakprov måste ju Julita är verkligen ett exempel på microhistoria som speglar stora skeenden. Spännande lämningarna av ett platåhus från järnålder, cisterciensermunkarnas kloster och sen flera adelssläkters historia fram tills dess att industrialismen ger en ”vanligt man” möjlighet att tjäna en förmögenhet som fabrikörer. Han köper några av adels nergångna gods för att slå om jordbruket till modern mjölkproduktion med hjälp av långa rader statarhustrur som mjölkar morgon och kväll. Fabrikörens son ärver gården och spenderar passionerat sina tillgångar på att skapa en herrgårdsidyll med imponerande samlingar av konst och möbler, till och med ett eget Skansen med flyttade små stugor i parken. Arthur Bäckström var fabrikörens son och det är hans hem från tidigt 1900-tal som visas på de guidade visningarna i Stora huset. Hans historia, men också tjänstefolkets.

DSC_0238Det var roligt att återse Julita, som alltid visar sig från sin bästa sida under soliga sommardagar när alla pioner i blommar. Mycket har hänt sedan jag arbetade där och det är verkligen roligt att se det med egna ögon. När jag började var museibyggnaden stängd med ett läckande tak, sedan några år har den återuppstått med nytt spåntak och inrymmer utställningen ”Julita – gods och gåva”. Nytt för i år är trädgårdsutställningen i orangeriet och flera nya rum i stora huset har ställts i ordning och visas för första gången för publik. Brandstationen

har också fått ett lyft. Sen finns ju också mina favoriter Pettson och Findus med sina hönor, planterade köttbullar och pannkakstårtan.

Och trevligt att återse alla kollegor.

Del av nya trädgårdsutställningen.

Del av nya trädgårdsutställningen.

DSC_0224

Arthurs museum.

Löjtnantens badrum.

Löjtnantens badrum.

Annonser
Det här inlägget postades i Besökt, Museer, Upplevt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s