Brompton Cementery

Webbplats: http://en.wikipedia.org/wiki/Brompton_Cemetery

Var: London, UK.

Vad: En viktoriansk kyrkogård.

Besökt: oktober 2011
Som ett litet komplement till min fascination för Ulleråkers kyrkogård kommer här några bilder från Brompton Cementery i London. En total motsats. Besöket gjordes förra hösten, men känns aktuellt igen nu när vi närmar oss Halloween och Alla helgon (icke att förväxla med varandra, vilket i år underlättas eftersom de båda högtiderna infaller på olika datum).

I London verkar man ha en liten annan syn på det här med gravplatser och deras vård, de verkar inte återlämnas efter en viss tid som här i Sverige. De snarare ackumuleras i, bredvid, ovanpå och emellan varandra.  Det är totalt fascinerande att besöka denna ”filmiska” kyrkogård. Tur att det var ljusan dag. Vissa av gravplatserna är knappt ens 40 cm breda för att få plats på vad som ser ut att tidigare ha varit gångstigar mellan andra monument. Hur kan kistjordfästning utföras på en så liten plats? Har man blivit tvungen att kremera på grund av platsbristen? Hur kan själva ceremonin ha gått till när man näst in till omöjligt ens kan få ner sin fot mellan gravarna? Antagligen har de byggts på vart efter.

Det finns alla typer av gravplatser på kyrkogården. Allt från anonyma, med murgröna övervuxna små stenar, till bombastiska monument med små byggnader i nygotisk stil och  änglar i naturlig storlek. Några är väldigt personliga. En stridspilot från andra världskriget har ett kors dekorerat med uniformsmössa, propeller och en banderoll med ord om hans hjältemod.

 


Intressant är också att se hur många människor som faktiskt använder kyrkogården varje dag. Många joggare tar en morgonrunda, cyklister genar på väg till jobbet och folk promenerar. För att allt detta ska kunna samsas finns ordningsregl

er och utmärkta stigar för de som vill cykla, för att inte friden på kyrkogården ska störas. Rasrisken är annars påtaglig kring gravarna. Varningsskyltar och avspärrningar visar att underhållet är undermåligt om det över huvud taget existerar. Men vilken spännande plats!

Minnesplatser och monument var ett tema i en kurs jag läste i våras om kulturarv i konflikt och katastrofområden. Det är ett mycket spännande ämne som jag kan rekommendera.

Annonser
Det här inlägget postades i Besökt, Museer, Upplevt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s